Pohjois-Karjalan rakennusperinneyhdistys Räppänä ry

Taitajarekisteri

Räppänän taitajarekisteri

Pohjois-Karjalan rakennusperinneyhdistys Räppänä kokoaa ”Rakennusperinteen taitajat Pohjois-Karjalassa” -listalle vanhojen rakennusten perinteisten korjaustapojen osaajia. Aluksi listalle on tarkoitus koota sellainen määrä tekijöitä, että sitä voi julkistaa tavalla tai toisella. Myöhemmin listaa on tarkoitus päivittää voimavarojen mukaan.

Tästä pääset sisään taitajarekisteriin

Poimi tästä esite taitajarekisteristä.

Taitajalistan tarkoituksena on kerätä tekijöiden yhteystietoja vanhojen rakennusten kunnostajille niin, että työ ja tekijät löytävät toisensa entistä paremmin. Tietoja kerätään pääasiassa Pohjois-Karjalan alueelta, mutta mukaan voidaan ottaa tekijöitä myös muualta jos niiden toiminta-alue yltää Pohjois-Karjalaan. Käytännön tekijöiden lisäksi listalle kootaan tietoja myös suunnittelijoista sekä perinteisten materiaalien ja perinteeseen sopivien materiaalien toimittajien yhteystietoja.

Käytännön kokemusta omaavalla tekijällä, joka on saanut korjausrakentamis- ja restaurointialan koulutusta (kisälli, mestari, artesaani ym.), voinee katsoa olevan parhaimmat edellytykset perinnerakentamisessa tarvittavaan osaamiseen. Korjausrakentamisen ja restauroinnin koulutusta on ollut Pohjois-Karjalassakin, mutta listalle voidaan ottaa rakennusperinteen taitajia, vaikka tekijällä ei ole ”muodollisesti pätevöittävää” koulutusta. Listalle voi ilmoittautua jokainen halukas, joka tuntee itsensä rakennusperinteen osaajaksi. Ammattitaidon lisäksi vanhoja rakennuksia, niiden rakenteita, materiaaleja ja vanhoja työtapoja kunnioittava asenne on kuitenkin välttämätön edellytys listalle mukaan tuleville. Yhdistys ei voi ottaa vastuuta listalla olevien ammattitaidosta vaan pyrkii ainoastaan välittämään tietoa tekijöistä. Vastuu työn tekijän ja materiaalin toimittajan valinnasta jää näin ollen työn teettäjälle.

Tekijöiltä toivotaan referenssikohteita.

Listalle voi ilmoittautua oheisella lomakkeella.

Ilmoittautumislomakkeella kysytään eri osaamisaloja. Ainakin päätoimiala on syytä mainita, jotta tekijät voidaan ryhmitellään erityisalojen mukaan. Hyvän ammattilaisen yhteystiedot voi ”ilmiantaa”, jolloin voimme ottaa asianomaiseen tekijään yhteyttä. Tietoja ei julkaista ilman henkilön omaa suostumusta.

Taitajarekisteriin ilmoittautuminen ei edellytä rakennusperinneyhdistyksen jäsenyyttä.

Rekisteriseloste

© Räppänä, info ( at ) rappana . fi